Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Στα βήματα της.....Γαλικίας


8 Απριλίου 2004. Γαλικία (Βόρεια Ισπανία). Λα Κορούνια εναντίον Μίλαν. Επαναληπτικός για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λίγκ με το σκορ 4-1 υπέρ των Ιταλών από το πρώτο παιχνίδι στο Μιλάνο. Τελικό σκορ στη ρεβάνς; 4-0 υπέρ των Ισπανών. Καμία έκπληξη...ο νόμος του ''Ριαθόρ'' τηρήθηκε απαρέγκλιτα. Γαλικία 2011 (εξακολουθεί να ανήκει στην Ισπανία παρά τις έντονες προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής για ανεξαρτητοποίηση)...ώρα μηδέν. Το.. καμάρι της επαρχίας βρίσκεται μόλις στην 13η θέση της βαθμολογίας, απέχει μόνο τρεις βαθμούς από το ασανσέρ που οδηγεί στην Σεγούντα. και βλέπει αφ' υψηλού κάποια Χιχόν και κάποια Χέρκουλες. Για Ευρώπη.. ούτε λόγος.. Πολυτέλειες. Τι συνέβη και η ομάδα μοντέλο του ισπανικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε λιγότερο από δέκα χρόνια αποκαθηλώθηκε;
Εάν ήσασταν προπονητής μιας μικρομεσαίας ομάδας της Πριμέρα και το επόμενο παιχνίδι σας ήταν εκτός έδρας στο «Ριαθόρ» απλά κοίταζες το μεθεπόμενο. Το κοίταζες ακόμα και αν ήσουνα στην Μπαρτσελόνα ή στην Ρεάλ.
 Στην εκρηκτική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι γαλιθιάνοι αποδίδουν πολλοί το ένα και μοναδικό πρωτάθλημα το 2001.Εκεί γονάτισε η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ  και η Μίλαν, εκεί μπήκε και η ταφόπλακα στα όνειρα των ελληνικών συλλόγων. Άβατο για τις ομάδες μας με το καλύτερο αποτέλεσμα ένα 2-2 του Ολυμπιακού χωρίς βέβαια να συνοδευτεί με πρόκριση.
Το οικοδόμημα του Ιρουρέτα είχε στέρεα θεμέλια. Αλλά ο αρχιτέκτονας είχε μια συγκεκριμένη πολιτική όλα αυτά τα χρόνια που η ομάδα ήταν στο peak. Μια πολιτική που έχει τρεις άξονες. Η πρώτη συνιστώσα ήταν παίκτες που έβγαζε από τα γενοφάσκια της... Παιδιά δικά της όπως  ο Μανουέλ Πάμπλο ή ο capitan Φραν, υπόδειγμα  για την μετεξέλιξη του ισπανικού ποδοσφαίρου και το deja vu της σημερινής Μπαρτσελόνα. Το νούμερο δύο της πατέντας του ''Ριαθόρ'' ήταν να μαζεύει ό,τι περίσσευε από τους μεγάλους όπως οι περιπτώσεις των Χάιμε και Βίκτορ απο Ρεάλ και Σέρχιο(Μπάρτσα) ή τέλος πάντων παίκτες που ήταν στην transfer list των ομάδων τους, παίκτες τους οποίους αγόραζε σε τιμές στόκ. Βαλερόν, Λούκε, Τριστάν,Μολίνα. Παίκτες η οποίοι ήταν τα πιο βασικά εξαρτήματα για την καλοκουρδισμένη, όπως φάνηκε από την πορεία, μηχανή του Ιρουρέτα.
Και η τρίτη συνιστώσα φθηνές και καλές επιλογές, αποτέλεσμα άρτιου σκάουτινγκ από προσφιλείς αγορές όπως  η Βραζιλία- και ενδεικτικά  αναφέρουμε τους Μάουρο Σίλβα, Ντζαλμίνια και Φλάβιο Κονσεισάο ή από την Γηραιά ήπειρο όπως ο Μακάι ή ο Παουλέτα. Το τελευταίο (το σκάουτινγκ) έχει εξελιχθεί σε επιστήμη όχι πολύ μακριά από την Γαλικία,στο Οπόρτο.
Στην σημερινή ομάδα συνεχίζουν μόνο ο Πάμπλο και ο Βαλερόν(σκιά του πραγματικού εαυτού κυρίως λόγω αλλεπαλλήλων τραυματισμών),ο μέσος όρος ηλικίας πολύ χαμηλός αλλά λείπει το ταλέντο. Τον προήγουμενο μήνα η διοίκηση ανακοίνωσε την ένταξη του Χαβίτο από τον Άρη. Τηρουμένων πάντα των αναλογιών και των οικονομικών προβλημάτων της ομάδας αυτό σε κάθε περίπτωση δείχνει έλλειψη φιλοσοφίας. Για φανταστείτε την ομάδα εκείνη όνειρο να έπαιρνε ελεύθερο από την Ξάνθη τον Λαμπριάκο ή τον Παπαδημητρίου. Τα προβλήματα είναι δεδομένα αλλά και αδικαιολόγητα για μια ομάδα με συνεχείς παρουσίες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πάντως στην εντατική...με γιατρούς τύπου Χαβίτο το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο.

Η μεταφορά στην..πλατεία
Το πιο εμφατικό παράδειγμα στην χώρα μας δεν είναι άλλο από τον ''Ιστορικό''. Στην Ν. Σμύρνη ήταν από τους πρώτους που επένδυσαν στις Ακαδημίες με παίκτες όπως ο Φύσσας,ο Βόκολος,ο Ναλιτζής,ο Μάντζιος,οΤζιώλης και ο Μάκος τελευταία. Ακόμη και η politically correct συνήθεια της ακριβής μεταπώλησης περιουσιακών στοιχείων του συλλόγου όπως στις περιπτώσεις των Μάντζιου, Τζιώλη, Σπυρόπουλου και Τζεμπόυρ εγκαταλείφθηκε νωρίς και αναίτια. Σήμερα ο κυπελλούχος Ελλάδος του 1998 παλεύει για την σωτηρία, όπως πάλευε και πέρυσι και όπως θα παλεύει  και στο μέλλον όσο γενικά στηρίζεται σε Κούκετς,Λάτκα,Τσότσαλιτς. Για τον Πανιώνιο και την Λα Κορούνια οι δρόμοι μοιάζουν παράλληλοι: μια ελεύθερη πτώση σε εξέλιξη...δυο ομάδες που έχουν συνηθίσει να χάνουν και η παρουσία τους είναι πολυτέλεια και υγεία για τα πρωταθλήματα των χωρών τους αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου